top of page
Ara
  • sb

ISPM 15 Nedir?

Güncelleme tarihi: 14 Eyl 2023


ISPM 15 nedir? Bu ısıl işlem uluslararası ticarette ahşap ambalajlarla ilgilidir. Malların nakliyesi ve lojistiği için farklı ülkelere milyonlarca ahşap palet sevk edilmektedir. İthal edilen ahşapta bulunan zararlılar, bir ülkenin ağaç popülasyonunu tehlikeye atabilir ve tüm ekosistemi tehdit edebilir. Bu nedenle, Uluslararası Bitki Koruma Sözleşmesi (IPPC) ve Birleşmiş Milletler Tarım Örgütü (FAO), 15 No'lu Bitki Sağlığı Önlemleri Uluslararası Standardını (ISPM 15) kabul etmiştir.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) alt kuruluşu olan Uluslararası Bitki Koruma Konseyi (IPPC - International Plant Protection Convention), üyelerinin katılımıyla 2002 yılında Roma'da, uluslararası ticarette kullanılan masif ağaçtan yapılmış ambalaj ve paletlerle ilgili yeni bir standart (ISPM 15 International Standards for Phytosanitary Measures 15) belirlemiştir.

Amaç dünyanın ormanlarını ve ekosistemlerini koruyarak ağaç zararlılarının ve hastalıklarının yayılmasını önlemeye yardımcı olmaktır.

Bu ısıl işlem (HT), EPAL paletlerin ahşabın ısıtıldığı bir işlem mahfazasına (fırın) yerleştirilmesini içerir. Ahşabın çekirdek sıcaklığı en az 30 dakika boyunca minimum 56°C'ye ulaşmalıdır. Bu, ayakta duran bitkilere saldırması muhtemel tüm zararlı organizmaları ortadan kaldırır.


ISPM15 standardına uygunluk, paletlerin merkezi blokları üzerindeki HT ısıl işlem/ IPPC (buğday) işaretlerle gösterilmektedir.

ISPM 15 işlemi doğal ve çevre dostudur; herhangi bir kimyasal kullanmaz.


ATEMPALET, ISPM - 15 ısıl işlem fırınları ile standartlara uygun, yüksek kaliteli ürünler ile hizmet vermektedir.

Ürünlerimiz ve hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

33 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page